17
Sri, Lis
0 Novi članci

DAVOR ĐUKIĆ Rođen u Njemačkoj, ali sa srcem u obiteljskim Sesvetama, za festival u Kaptolu napisao je pjesmu posvećenu Marku Baričeviću

Font

Na skorom festivalu "Zlatni glas Zlatne doline", 19.svibnja u Kaptolu, ponovo ćemo čuti jednu pjesmu koju je napisao Davor Đukić, Sesvećanin i Pleterničanin, iako je rođen i živi u Njemačkoj. Ljubitelji tamburaške glazbe posebno ga pamte po pjesmi "Umireš li Slavonijo moja?" koju pjeva Stanko Šarić a ovaj puta Davor je pjesmu posvetio svom rođaku, prerano preminulom Marku Baričeviću.

-Nova pjesma za Kaptol "Više nije kao prije" nastala je po jednom događaju od prije tri godine. Tada smo moj pokojni rođak i ja sjedili u Sesvetama kod mog oca Petra Đukića na imanju a on je izrecitirao nekoliko riječi toga teksta. Rekao je, u biti me pitao: Gdje su oci, gdije sinovi ? Strancu oru stani siti !!Strano pivo, (vino), sada piju....Potom 'ode' Marko ali će valjda, neke uspomene barem u pjesmi ostati – rekao je Davor.

Pjesma "Više nije kao prije" je peta po redu koja je izvedena na nekom festivalu, odnosno na javnom snimanju glazbenog spektakla "Lijepom našom". Inače, Davor je napisao oko 50 tekstova od kojih su 22 uglazbljena i snimljena, uglavnom u njegovom malom kućnom ton-studiju. Podsjetimo, još prije deset godina na festivalu "Zlatne žice Slavonije" Robert Vojvodić je pjevao njegovu pjesmu "Slavonija nek zapiva". Zajedno s Ivicom Brblićem napisao je pjesmu za Garavuše "Tamburice moja mila" a onda je Stanko Šarić snimio CD na kojemu je šest Davorovih pjesama: Umireš li Slavonijo moja, Svirajte mi tamburaši, Srijemska uspomena. Slavonijo moja mila, Oj, Sesvete i Pleternice grade mili.

-Sve moje pjesme su mi drage ali ipak moram istaknuti dvije. "Oj Sesvete" je jedna od njih, moji su korjeni iz Požeških Sesveta, još od 1707.godine tamo postoji obitelj Đukić! Iako sam rođen u Njemačkoj, zavolio sam taj moj sokak na brdašcu i nedam svoju djedovinu. Druga je pjesma "Srijemska uspomena" koju sam napisao za moju mamu koja je iz Srijema, iz sela Kukujevci. Tamo se 1993.godine dogodila strašna tragedija jer su iz tog sela, koje je bilo čisto hrvatsko, svi protjerani. Ja sam tada selio moga dida i baku u Hrvatsku gdije su zamijenili kuću i tako je nastala ta pjesma. Stanko Šarić je prepoznao moje emocije i shvatio da pjesmu Srijemska uspomena treba uglazbiti. Napisao sam i novu pjesmu "Bunjevačka gruda", isto na tu tematiku koju sam ponudio TS Hajo iz Subotice i sad čekam odgovor – dodao je D.Đukić.

A kako je Davor u pjesmi 'vidio' svog rođaka Marka, velikog ljubitelja običaja i tamburice, koji je godinama sudjelovao u organizaciji požeških festivala, saznat ćemo uskoro na festivalu – u Kaptolu.

TEKST:V.Milković

FOTO: D.Đukić

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 9 °C
Trenutno stanje
81%     11.3 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 8 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 20 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 7 °C Max: 18 °C
NED Min: 6 °C Max: 16 °C
PON Min: 5 °C Max: 15 °C
UTO Min: 3 °C Max: 13 °C
SRI Min: 4 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija