17
Sri, Lis
0 Novi članci

OTVORENA IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU "Zvoooni! Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa"

Font

U Gradskom muzeju Požega sinoć je otvorena izložba "Zvoooni! Nastavna sredstva i pomagala u privatnim školama Milosrdnih sestara sv. Križa"autorice sestre Marije Estere Radičević. Izložba je nastala u suradnji s Muzejom Đakovštine gdje je prvi puta i postavljena prije dvije godine u  povodu 150. obljetnice rođenja oca Teodozija Florentinija, osnivača Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa koje su dale veliki doprinos na području školstva.

U Đakovo su redovnice ove Družbe došle 1868. godine na poziv biskupa J.J. Strossmayera kako bi pomogle u vrlo odgovornom poslanju obrazovanja i odgoja, prije svega, djevojčica. Otada pa sve do 1945. godine sestre su ostavile neizbrisiv trag u odgojno-obrazovnom radu ( ženske pučke škole, više djevojačke škole, ženske stručne škole, ženska klasična gimnazija, učiteljska škola, dječja obdaništa i zabavišta, domaćinske škole, škole za sestre bolničarke, škole za vjersko odgojni rad, dječji domovi) ne samo u Đakovu nego i u Osijeku, Donjem Miholjcu, Nuštru, Puli, Zagrebu, Suhoplju, Sušku, Visu, Velom Lošinju, Slavonskom Brodu, Belišću i Vukovaru. Rezultati koje su postigle u odgoju i nastavi izuzetni su. Svojim 75-godišnjim radom na ovom području dokazale su opravdanost postojanja katoličkih škola.Nažalost, rad sestra je prekinut po završetku Drugog svjetskog rata kada im je tadašnja komunistička vlast ne samo oduzela škole i zgrade nego i uništila većinu nastavnih sredstava i pomagala. Ova izložba je i zahvala svim sestrama, kako je istaknula s. Estera Radičević, koje su uložile svoju ljubav, znanje i trud u odgoj i obrazovanje brojnih generacija djece.
Na izložbi se mogu vidjeti zanimljiva nastavna sredstva i pomagala s kraja 19. i početka 20. stoljeća za nastavu kemije, fizike, biologije, sviranja, vjeronauka, hrvatskog jezika kao i školski pribor te fotografije koje prikazuju rad u nastavi. Posebno su dragocjeni ručni radovi za koje su sestre nagrađivane na domaćim i međunarodnim izložbama. (izvor: Gradski muzej Požega)

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (dan), 12 °C
Trenutno stanje
73%     6.4 km/h     33.695 bar
Prognoza
SRI Min: 8 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 20 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 7 °C Max: 18 °C
NED Min: 6 °C Max: 16 °C
PON Min: 5 °C Max: 15 °C
UTO Min: 3 °C Max: 13 °C
SRI Min: 4 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 15 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija