19
Ned, Stu
17 Novi članci

U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici sinoć je održana radionica za učenike viših razreda osnovne škole na temu Vukovar u književnosti.

Opširnije...

Prvi od svoja dva koncerta u rodnom gradu održala je sinoć jazz pjevačica Vesna Pisarović. U ispunjenom Gradskom kazalištu predstavila je album „Naša velika pjesmarica“, koji pruža pogled na nekadašnju domaću scenu od 50-ih do 70-godina prošlog stoljeća.

Opširnije...

Ovogodišnja Noć kazališta, za koju je Gradsko kazalište pripremilo još jedan bogat i raznolik program namijenjen svim, ove će se godine u Požegi obilježiti 25. studenoga. Svoja će vrata posjetiteljima požeško kazalište otvoriti osmi puta, dok se ovaj događaj u Hrvatskoj održava devetu godinu za redom. U njoj će sudjelovati 80-ak kazališnih institucija i organizacija: nacionalna kazališta, javna i nezavisna kazališta, druge javne ustanove u kojima se odvija kazališna djelatnost te amaterske kazališne skupine, u pedesetak mjesta u Republici Hrvatskoj.

Opširnije...

Dok mnogi njihovi vršnjaci slobodno vrijeme radije provode uz igrice i računalo ili prebirući po pametnim telefonima, Tara i Petra, kako same kažu, nijedan dan ne provedu bez dobre knjige u ruci. Stoga nije čudno da su baš one, svaka u svojoj kategoriji, ovih dana na županijskom natjecanju u čitanju naglas osvojile prva mjesta.

Opširnije...

Uz 15-tu godišnjicu požeških "Artistancija" prisjetiti ćemo se Požežana koji su sudjelovali u izuzetno posjećenim "Večerima poezije požeških pjesnika" 2001. i 2002. godine, koje su dovele do izdavanja ove izvanvremenske zbirke poezije, izdane i predstavljene na samo Grgurevo 2002. godine, u kojoj se predstavilo 14 požeških pjesnika. Puno, previše, naših Požežana koji su sudjelovali u ovome projektu, na našu veliku žalost u međuvremenu je preminulo, neka ovo sjećanje bude posvećeno njima, koji i dalje žive kroz stihove u ovoj zbirci!

Opširnije...

Gradski muzej Požega priprema se za obilježavanje 790-og rođendana svoga grada, ali i za njegovu veliku 800.obljetnicu. Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorila ravnateljica Muzeja Maja Žebčević Matić, gradonačelnik Darko Puljašić te autor izložbe fotografija ” Rudine- gledaj Požegu – 790 godina” Janko Belaj koja će biti otvorena 5. prosinca.

Opširnije...

Gradonačelnik Darko Puljašić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Željko Glavić primili su dugogodišnjeg ravnatelja požeške Glazbene škole, profesora Veljka Valentina Škorvagu, koji nakon tridesetak godina odlazi iz te ustanove. Gradonačelnik je tom prigodom zahvalio prof. Škorvagi na značajnom iskoraku koji je napravljen u edukaciji djece i mladeži našega grada i cijeloga kraja, ali i na promociji Požege kao jednog od najvažnijih glazbenih središta Hrvatske. Naime, profesor Škorvaga nakon 26 godina razriješen je dužnosti ravnatelja Glazbene škole Požega zbog odlaska na novo radno mjesto na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Opširnije...

U Gradskom kazalištu Požega proteklog vikenda KUD Požeška dolina održao je 2. Smotru dramskih pučkih igrokaza. Nastupila je folklorna i dramska sekcija KUD-a, te gosti - Zavičajno društvo Rama iz Pleternice, Mladi župe sv. Leopolda Mandića te Amatersko kazalište iz Belišća.

Opširnije...

U povodu Mjeseca hrvatske knjige u pleterničkoj je knjižnici održano zanimljivo predavanje pod nazivom “ Putujućim zanosom Matka Peića s njegovim suputnikom Dragutinom Pasarićem“. Prethodno su na kraćoj tiskovnoj konferenciji ravnatelj Knjižnice Franjo Novak  i djelatnica Renata Matičević, u nazočnosti predavača , dogradonačelnika Ante Barbarića te Ivana Abibovića iz Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeštine“ Matko Peić“ upoznali prisutne s ovogodišnjim aktivnostima tijekom Mjeseca knjige.

Opširnije...

Nakon vrlo posjećenoga predavanja o Matku Peiću, pleternička knjižnica nastavlja s aktivnostima tijekom Mjesec hrvatske knjige. Prema riječima djelatnice prof. Renate Matičević, pokreću se dva nova programa: za one najmlađe, kod kojih tek treba usaditi ljubav prema knjizi, te za one starije, velike ljubitelje čitanja i znanja.

Opširnije...

Prije 155 godina u Požegi je otvorena tiskara, nakon osječke druga po redu u Slavoniji, za što je zaslužan književnik Miroslav Kraljević koji je umro prije 140 godina. Ove dvije obljetnice bile su povod da Gradska knjižnica i čitaonica Požega u sklopu Mjeseca hrvatske knjige postavi izložbu "Požeške tiskare 1862. - 1945.". Autorica joj je Jasenka Bešlić.

Opširnije...

Glumci amaterskog kazališta Doma kulture Kristalna kocka vedrine iz Siska pred požeškom su publikom izveli predstavu Dnevnik malog Perice po istoimenoj noveli Vjekoslava Majera, prema kojoj je snimljen i jedan od najboljih hrvatskih filmova „Tko pjeva, zlo ne misli“ redatelja Kreše Golika.

Opširnije...

Vrijeme

Pozega Croatia Cloudy, 5 °C
Trenutno stanje
93%     0.0 km/h     33.424 bar
Prognoza
NED Min: 1 °C Max: 5 °C
PON Min: 0 °C Max: 8 °C
UTO Min: 0 °C Max: 10 °C
SRI Min: 5 °C Max: 12 °C
ČET Min: 3 °C Max: 12 °C
PET Min: 6 °C Max: 13 °C
SUB Min: 6 °C Max: 15 °C
NED Min: 6 °C Max: 8 °C
PON Min: 2 °C Max: 10 °C
UTO Min: 4 °C Max: 8 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija