20
Ned, Sij
0 Novi članci

POGLED U PROŠLOST Vladimir Englman, saborski zastupnik u vrijeme priznavanja RH - "Da nam je bar do danas ostalo tog jedinstva koje smo imali tada"

Font


U vrijeme međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Vladimir Englman je bio jedan od troje saborskih zastupnika tadašnje općine Požega(ostali dvoje su Marija Bajt i Ferdo Ćuk). Na sam 15.siječanj 1992.godine, prisjeća se, Sabor nije zasjedao nego je on kod kuće pratio TV izvješća o tome kada nas je koja zemlja priznala. Pamti također i vrijeme i događaje koji su prethodili priznanju od strane tadašnjih zemalja Europske zajednice.


-Posebno pamtim jedan emotivan intervju predsjednika Tuđmana nakon svih onih događaja u Vukovaru, Škabrnji...u kojemu je prozvao Europu zbog inertnosti. Nakon toga je uslijedio i masakr u Voćinu. Ja sam se baš vraćao iz Zagreba sa zasjedanja, ne sjećam se da li Sabora ili saborskog odbora, ali, obzirom da je autoput bio zatvoren, vraćao sam se preko Virovitice i naišao u trenutku kada su na traktorskim prikolicama dovozili mrtve ljude iz Voćina. Taj osjećaj, i sada se naježim kad se sjetim, je bio strašan...podsjetio sam se onog intervjua dr.Tuđmana pa sam se i sam pitao, što se još mora dogoditi da netko reagira – ispričao je V.Englman.
"Nisam znao da li bi slavio ili bi plakao"
A kada je Republika Hrvatska konačno priznata...- Taj osjećaj je teško opisati. Nisam znao da li bi slavio ili bi plakao. S jedne strane, osjećaj je bio neopisivo dobar jer se dogodilo ono što smo svi čekali, pa i zbog toga što znaš da si i ti sudjelovao u mnogim važnim trenucima, recimo 25.lipnja kad je izglasano razdruživanje...S druge strane, sjetiš se svih onih tragičnih događaja i opet se pitaš: Zašto je toliko vremena trebalo da to naprave? Osobno mislim da je presudno bilo kad se naša diplomacija okrenula Americi, ne više toliko Europi – dodao je V.Englman.
Kao što je poznato, Hrvatsku je prvi priznao Island 19.prosinca a potom baltičke republike Litva, Latvija i Estonija te Ukrajina koje su i same čekale priznanje u procesu razdruživanja od SSSR-a. Vatikan je to učinio 13.siječnja a i Njemačka je krajem 91. najavila kako će to učiniti 15.siječnja.
-Jučer smo evo, igrali rukomet s Islandom pa sam se toga sjetio. Nije se tada tome baš pridavala posebna pažnja jer je to bio 'samo Island' ...a i ove države Ukrajina i druge, koje ni same nisu bile još priznate, nekako je izgledalo kao 'jadnici su kao i mi pa je razumljivo da se razumijemo' ali, se sjećam da smo u Saboru ipak rekli: Krenulo je! I od 15.siječnja sve je stvarno išlo kao lavina – pričao je dalje V.Englman.
Međunarodno priznanje dodatno je 'nahranilo' samopouzdanjem naše branitelje
A da li su oni, koji su bili u Zagrebu, na izvoru informacija, znali da bi se tako što moglo dogoditi? -Ja sam bio u specifičnoj situaciji u početku jer sam paralelno bio saborski zastupnik, zapovjednik policije i zapovjednik obrane grada pa sam u nekoliko navrata bio na sastancima vezano uz temu obrane i s pokojnim Predsjednikom, s ministrom Šuškom i Šeksom koji je bio zadužen za Slavoniju. Tu nam se govorilo: Ajmo malo izdržati... samo treba izdržatri dok ne budemo priznati...i to se iščekivalo sve vrijeme. No, bilo je to u proljeće 91. godine a do siječnja 92. stvarno se mnogo toga ružnog dogodilo....opet se sjećam Škabrnje, Vukovara i to čekanje povremeno je znalo frustrirati. I onda je došao taj intervju Predsjednika u kojem je on direktno rekao da nas američka diplomacija podržava. Tada se dalo naslutiti da će se priznanje konačno i dogoditi – rekao je V.Englman.
Međunarodno priznanje Hrvatske posebno je proslavljeno na središnjem zagrebačkom trgu gdje se okupljenom mnoštvu obratio i predsjednik Tuđman. Iz Požege je organiziran prijevoz za odlazak u Zagreb. - To je organizirao HDZ. Iako si mnogi znaju pripisivati zasluge, nikada svega ovoga ne bi bilo da HDZ nije dobio izbore. A na Trgu je bilo veliko slavlje, takva euforija se više ne može ponoviti. Ne znam što bi se u Hrvatskoj trebalo desiti da bi se takvo jedinstvo osjetilo. To jedinstvo koje se tada osjetilo tamo na Trgu, to je dodatno 'nahranilo' samopouzdanjem sve naše branitelje i ono ih je držalo do kraja rata. Svi koji su tog trenutka bili tamo, bili su spremni stati pred tenkove da je trebalo. Da nam je ostalo danas bar malo tog jedinstva koje smo imali tada. To što smo mi svi tada radili, to te ispunjava do kraja života. Sve ti mogu uzeti ali ono što je u našim glavama i srcima ne može nitko. Nitko ne može promijeniti povijest – zaključio je V.Englman.

TEKST I FOTO: V.Milković

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija