26
Sri, Ruj
0 Novi članci

POGLED U PROŠLOST Vladimir Košavić, vukovarski branitelj i zatočenik srpskog logora -"Najviše batina smo dobili kad je Hrvatska međunarodno priznata"

Font

Rođen u Pleternici, nastanjen u Jakšiću s ratnim 'stažom' u Vukovaru i srpskom logoru – to je ukratko Vladimir Košavić. Za prijatelje 'Vlada Vukovarac', jedan od junaka grada po kojemu je dobio nadimak i kojega je u jesen 1991.godine pokušavao obraniti od prekodunavskog agresora.

-A joj, dala bi se o tome knjiga napisati – kaže Vlado uz pomalo 'kisel' smješak odmahujući rukom, očito se sjećajući teških 91. i 92.godine.

Kao mladić Vlado je radio u Ljevaonici u Požegi i bavio se ekspres izradom ključeva. Čuo je da takvih majstora, kako kaže, 'nema od Osijeka do Šida' pa je odlučio otići u Vukovar i otvoriti radnju za izradu ključeva. Posao je dobro išao a ubrzo je dobio i nadimak 'Vlado ključar'. U Vukovaru je upoznao buduću suprugu Gordanu koja je tamo, kao i on, 'trbuhom za kruhom', došla iz Orahovice. Prije rata rodili su im se Elvira i Dario a poslije rata još Sara, Robert i Dora. Stanovali su na Mitnici.

-U to vrijeme Vukovar je bio specifičan grad u kojemu je živjelo puno narodnosti: Hrvati, Srbi, Slovaci, Česi, Mađari...a onda su Srbi počeli odlaziti preko granice jer su kao 'ugroženi' ali, sve je to bilo organizirano. Već u svibnju se znalo da će biti rata. Od tada smo i bili 'pod oružjem' iako nam se priznaje 'staž' od rujna. Jednom prilikom, kad se već 'zakuhalo' dođe mi Stipe Pole, načelnik policije i kaže: Ajde komšija, idemo u Ilok, treba odključati sef. Tamo je komandir bio Srbin koji je otišao preko granice i odnijeo ključeve. Otišao sam tamo, otvorio sef i vidim pušku. Pitam ga mogu li ju uzeti ali mi je odgovorio:"Ne možeš, nabavit ću ti ja drugu. Tako je i bilo – prisjetio se Vlado.

Ratne dane u Vukovaru proveo je 'kod kuće', na Mitnici kao pripadnik 204.vukovarske brigade a prvi neposredni zapovjednik bio mu je Ivica Šolić, jedan od četiri poginula sina Kate Šolić.

-Kćer je preko ljeta, kad su bili praznici, otišla baki u Orahovicu i više se nije ni vraćala u Vukovar a sin, imao je tada 9 godina, bio je stalno uz mene. Čistio mi je oružje i pomagao. Supruga je u podrumu kuhala za nas koji smo bili u toj četi na Mitnici. Gladni nismo bili, imali smo rezerve hrane iako je grad bio opkoljen. Struje nije bilo no, bilo je agregata a i dosta lož ulja. Prava zima još nije bila počela i nismo se baš ni smrzavali...ali, život je tada u Vukovaru bio prava katastrofa. Ako je u danu na grad palo 2000 granata, rekli smo da je 'miran dan'. Nekada ih je znalo pasti i 10 000 do 12 000 po cijelom gradu – prisjećao se dalje Vlado.

U logoru u Sremskoj Mitrovici

U danima pred 18.srudenoga, nastavio je, već se 'šuškalo' kako će grad pasti. On osobno smatra da se Vukovar mogao obraniti da su im tadašnje vlasti poslale naoružanje koje su tražili. Smeta ga, kaže, i to što je tada Vukovar stvarno branilo između 1500 i 2000 boraca a sada ih ima 5000 koji se vode kao vukovarski branitelji.

-Prva vukovarska naselja počela su padati 18.studenoga a onda dalje 19. i 20.studenoga. Nama na Mitnici je zapovjednik negdje ujutro oko 9 ili 10 sati rekao da je dogovorena predaja. Supruga, sin i ja smo zajedno izašli iz grada, to se vidi na filmu o Vukovaru kad prikazuju onu kolonu. Iznenadio sam se, kad su iz podruma počeli izlaziti civili, koliko ih ima. Nisam mogao vjerovati. Svi zajedno smo tako otišli do Ovčare i tamo su nas dijelili: muškarci na jednu stranu, žene i djeca na drugu. Ženu i sina su dva dana vozali, najprije u Bogdanovce, pa u Šid, pa u Sremsku Mitrovicu, pa u Bjeljinu i na kraju u Slav.Šamac gdje su bili razmijenjeni. Dalje su išli u Našice i onda je došao šogor po njih i odvezao ih u Orahovicu. A mi muškarci otišli smo kako gdje, neki u Stajićevo, a ja sam završio u Sremskoj Mitrovici. Tamo je i prije bio zatvor. Ne znam točno koliko nas je bilo, pretpostavljam oko 2000. Na zadnjoj razmjeni nas je bilo 700 – pričao je dalje Vlado.

Po dolasku u zatvor, prisjetio se dalje, fotografirali su ga s brojem u ruci 'kao najvećeg kriminalca'. Zbog toga sada, kako kaže, ni ne pomšlja na odlazak preko srpske granice. Dio zatvorenika završilo je u Nišu gdje je, kako se pročulo, bilo mnogo gore nego u Mitrovici.

Odlikovanje predsjednika Tuđmana i zahvala HDZ-a

-Najteže mi je bilo nakon mjesec dana, već je bio prosinac. Došli su Srbi i pobacali nam sivomaslinaste uniforme i kaž: Oblačite, tko ne obuče taj je najebo. Sad gledam, što raditi? Ako obučem, otjerat će nas na prvu liniju pa će nas naši potuć. Međutim, uspostavilo se da dolazi Međunarodni crveni križ i trebalo je njima pokazati kako oni vode brigu o zarobljenicima. Taj mi je trenutak odnio pola života. Kad je došao Međunarodni CK popisali su nas. Bio je tamo jedan profesor egngleskog iz Borava i kažem mu da pita kako se mi ovdje tretiramo? A on kaže:Vi se tretirate kao ratni zarobljenici ali nemate taj status. U biti, smo bili pobunjenici jer tada Hrvatska još nije bila međunarodno priznata. A kad je priznata, a joj..Najviše batina smo dobili baš kad je Hrvatska međunarodno priznata – rekao je Vlado.

U srpskom logoru Vlado je ostao do 14.kolovoza 1992.godine kada je u Nemetinu obavljena razmjena po principu 'svi za sve'. Nakon 9 mjeseci tortura konačno je bio sloboran. Najprije je otišao u Varaždinske toplice na oporavak, pa u Opatiju...umirovljen je 25.siječnja 1994.godine kao hrvatski branitelj.

-Sad kad se približava 18.studeni prvo se sjetim svojih poginulih prijatelja koji tamo leže na groblju, sjetim se i koliko sam imao lude sreće da sve to proživim i, najvažnije, sjetim se da nikoga od familije nisam izgubio. No, prijatelja jesam. Puno – kazao je na kraju Vlado.

Na život u Vukovaru i ratne dana Vladu Košavića sada sjeća samo Red hrvatskog trolista kojim ga je odlikovao Predsjednik RH dr.Franjo Tuđman te zahvalnica HDZ-a za doprinos pri formiranju stranke na vukovarskom području i sudjelovanju u obrani Vukovara. Sve obiteljske fotografije i druge dokumente, odnio je ratni vihor.

TEKST I FOTO:V.Milković

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 18 °C
PET Min: 7 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 17 °C
NED Min: 7 °C Max: 16 °C
PON Min: 7 °C Max: 17 °C
UTO Min: 9 °C Max: 17 °C
SRI Min: 7 °C Max: 15 °C
ČET Min: 8 °C Max: 18 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija