14
Sri, Stu
0 Novi članci

MANJE ZNANO O POZNATIMA Gradonačelnica Antonija Jozić igrala je i pjevala u KUD-u "Orljava", svira tamburicu, natjecala se za najljepšu snašu...

Font

Sjetit će se mnogi kako je, za vrijeme snimanja emisije "Lijepom našom" u Pleternici, gradonačelnica Antonija Jozić zaigrala na pozornici kolo s Kulturno-umjetničkim društvom "Orljava", znaju mnogi i da redovito ide na Graničarska sijela i slične skupove gdje se rado hvata u kolo a pamti se i kako u svojim govorima, osobito na LIDAS-u, uvijek ističe važnost čuvanja običaja i tradicije. Rijetki će se, međutim, sjetiti kako je Antonija, tada još Kovačević, pjevala i plesala u KUD-u "Orljava". Ima tome 30 godina.

-Učlanila sam se u KUD 1987. ili 1988.godine. U to vrijeme je moj tata bio predsjednik KUD-a i kada je odlazio na sastanke Upravnog odbora i probe tako je pomalo i mene vodio sa sobom. Bila sam jedno od prve djece koja su počela plesati. Imala sam tada 9 godina. Najprije smo plesali sa starijima, onako 'iza njih', bilo nas je svega nekoliko među kojima i moja sestra, a s vremenom je formirana i dječja skupina. Sestra je ubrzo odustala a ja sam ostala u KUD-u do udaje 1997.godine. Od tih prvih godina posebno pamtim 1990.godinu kada su se po selima osnivali temeljni ogranci HDZ-a a mi smo tamo redovito imali nastupe. Poslije rata, došlo je vrijeme kada su stariji pomalo odlazili a mi mlađi smo zauzimali njihovo mjesto. Kasnije, negdje 1993. i 1994.godine, pa sve do 1997.godine dok sam ja bila član, to je bilo jedno intenzivno vrijeme brojnih nastupa širom Hrvatske a išli smo i u Mađarsku i u Švicarsku. Posebno mi je u sjećanju ostalo gostovanje u Lucernu – ispričala je A.Jozić.

Bosonogi na Đakovačkim vezovima

Prvog nastupa s KUD-om "Orljava", kaže, ne sjeća se ali pamti kako nikada nije imala tremu. - Pamtim i da me je, mnogo prije prvog nastupa, kao sasvim malu, baka obukla u narodnu nošnju i odvela na slikanje. Imam tu fotografiju i danas al' zapravo, tek kasnije, kako odrastaš, shvatiš što je to kulturno-umjetničko društvo, što je to naša tradicijska kultura i koliko sve to skupa treba čuvati, od narodnih nošnji do starih predmeta koji su davno upotrebljavani. I sav taj život slavonski koji je bio težak s jedne strane ali i uvijek veseo uz pjesmu i druženje s druge strane – dodala je A. Jozić.

Druženje je, pričala je dalje, ono što posebno pamti iz vremena kada je bila članica KUD-a "Orljava", kao i nastupi na najvećim smotrama folklora..u Zagrebu, Đakovu, Vinkovcima..

-Bilo je jedno vrijeme kada smo imali nastupe svake nedjelje. Sjećam se, ujutro odemo na misu pa na autobus i negdje na nastup. Vraćali smo se tek kasno navečer kući i nikad ne pamtim da nam se nešto ružno dogodilo. No, sjećam se jedne zgode kad smo došli na Đakovačke vezove, bile su i starija skupina i djeca, a komisija koja je slagala povorku nas je sve skupa natjerala da se izujemo. Oni jako drže do izvornog folklora i običaja a mi nismo imali obuću adekvatnu tom vremenu. Poslidali smo dokoljenke, mislim da mo imali i balerinke...uglavnom, morali smo ići bosi kroz cijelo Đakovo. Pamtim i jedan nastup na Smotri folklora u Zagrebu, večer uoči povorke, na Gornjem gradu je bila neka vrsta škole folklora gdje smo mi, one koji su došli gledati, učili plesati. Bila je tamo i jedna skupina Talijana koji su nas učili talijanske plesove – prisjećala se dalje A.Jozić.

Poduka iz tamburice, sviranje i pjevanje u crkvi

Osim pjevati i igrati, tijekom godina provedenih u Kulturno-umjetničkom društvu "Orljava" Antonija Jozić je naučila i svirati tamburicu. - Za to je zaslužan čika Ivica Radonić koji je svoje znanje i ljubav prema tamburaškoj pjesmi prenosio na mlađe generacije. Bila je to kao škola tambure unutar KUD-a pa sam i ja išla kod njega na poduku. Svirala sam prim. Nije to dugo trajalo ali, naučila sam dovoljno da mogu samostalno odsvirati neku pjesmu. Inače, tu moju ljubav prema glazbi 'prelila' sam i na zbor u crkvi gdje sam nekoliko godina pjevala a i svirala sam na misi. Bilo je to negdje od 1994.godine, baš kad je došao župnik Ćorković u Pleternicu. Nešto kasnije, mislim 1996.godine, išla sam na izbor za najljepšu snašu. Bilo je to u Starim Mikanovcima, kod Vinkovaca, i pamtim da sam tada probušila uši kako bi mogla staviti dukate – ispričala je dalje A.Jozić.

Nastupati s KUD-om prestala je nakon udaje ali s pjesmom i plesom 'nije raskrstila'. Uvijek kad joj se za to ukaže prilika rado zaigra i zapjeva. Ima i vlastitu narodnu nošnju koju još treba kompletirati s maramom što je, naravno, u planu. Osim toga, gene i ljubav prema glazbi, prenijela je na kčeri. - Starija ide u 6.razred Glazbene škole i svira klarinet, mlađa je u 2.razredu i svira klavir. Probala sam iskoristiti svoje znanje i zasvirati klarinet ali mi ne ide baš. Klavir međutim, da – kaže A.Jozić. A krajem godine, dodala je, nada se kako će ponovo nastupiti sa svojim 'kudovcima'. - "Orljava" slavi 40.obljetnicu osnutka pa se mi stari folkloraši pokušavamo dogovoriti da se okupimo i za tu prigodu zaigramo jer je u planu cjelovečernji koncert. Trebalo bi biti u prosincu, ne znam još točno gdje ali, nastojat ću naći vremena do tada da odem na koju probu kako bi se uvježbali – kazala je na kraju A.Jozić.

TEKST; V.Milković

FOTO: osobna kolekcija A.Jozić

Vrijeme

Pozega Croatia Fair (day), 14 °C
Trenutno stanje
46%     12.9 km/h     33.965 bar
Prognoza
SRI Min: 6 °C Max: 14 °C
ČET Min: 3 °C Max: 11 °C
PET Min: 2 °C Max: 8 °C
SUB Min: 0 °C Max: 6 °C
NED Min: -1 °C Max: 6 °C
PON Min: -1 °C Max: 5 °C
UTO Min: 0 °C Max: 4 °C
SRI Min: 0 °C Max: 8 °C
ČET Min: 0 °C Max: 7 °C
PET Min: 2 °C Max: 6 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija