26
Sri, Ruj
0 Novi članci

SAVJETI Za voćare i ratare

Font

Iz Savjetodavne službe stigle su preporuke za proizvođače koštičavog voća i ratare.


Obavijest voćarima

Obavještavamo voćare intenzivnih nasada  koštičavog voća da obave tretiranje protiv  različitih  gljivičnih i bakterijskih uzročnika biljnih bolesti. Rujan nam je bio jako kišan, palo je  više od 100 l kiše po m². Takvi vremenski uvjeti pogodovali su  razvoju svih uzročnika biljnih bolesti na koštićavom voću. Stoga nasade višnje, trešnje, šljive, breskve, nektarine i marelice treba  zaštiti bakrenim pripravcima u fazi opadanja listova.  Prije aplikacije,  sasušene tzv „ mumije“ skinuti sa stabla i iznijeti iz voćnjaka. Neki nasadi višnje, trešnje, breskve i marelice nalaze se u fazi prigodnoj za primjenu bakrenih pripravaka.
Voćnjaci u dobroj kondiciji zaštitu izvršiti kasnije- u fazi opadanja lišća.

Primijenite jedan  od pripravaka: Nordox 75 WG, Champion, Champion Flow SC  Neoran WG, Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica,  Cuprablau Z.
Zaštitu obaviti po mirnom vremenu i sa svih strana oprskati kako krošnje tako i debla voćaka i utrošiti što više škropiva.
 

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.
Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.
Obavijest ratarima                                                   

U ozimim žitaricama (pšenica, ječam, raž, tritikale) započinje već u jesen rast jesensko zimskih korova, te postoji mogućnost izvršiti jesensku zaštitu nakon sjetve i prije nicanja ili nakon nicanja žitarica posebno je važno na onim tablama u koje se u proljeće ne može ranije ući  i izvršiti aplikacija.
Za navedenu zaštitu ovisno o roku primjene i dozvole na pojedinim vrstama strnih žitarica mogu se koristiti slijedeći herbicidi: Alister Grande, Filon 80 EC, Pendigan EC, Stomp 330 EC, Dost 330 EC, Stomp Aqua, Tolurex SC, Tornado Forte SC.
Pri suzbijanju korova u jesenskom roku poželjno je da dnevne temperature ne budu ispod 5 °C, a noćne bi trebale biti iznad 0 °C što znači da su nam idealni uvjeti primjene.
 
Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Korisnici sredstava za zaštitu bilja trebaju voditi evidenciju o izvršenim tretiranjima.
 
Đurđica Kšenek, dipl.ing. agr.
 E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
   

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 18 °C
PET Min: 7 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 17 °C
NED Min: 7 °C Max: 16 °C
PON Min: 7 °C Max: 17 °C
UTO Min: 9 °C Max: 17 °C
SRI Min: 7 °C Max: 15 °C
ČET Min: 8 °C Max: 18 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija