26
Sri, Ruj
0 Novi članci

MANJE ZNANO O POZNATIMA Josip Budimir – umjesto da zaigra za "Hajduk" ili "Dinamo", zbog nostalgije se vratio u Kutjevo i postao gradonačelnik!

Font

"Drugo poluvrijeme naši dečki odlično otvaraju i već u 49. minuti, dolaze do vodstva pogotkom igrača utakmice Josipa Budimira. Naš gradonačelnik nakon solo prodora , te odličnog udarca s dvadesetak metara, pogađa donji desni kut nemoćnog gostujućeg vratara i donosi veliko slavlje domaćinu" – ovako je ukratko na klupskoj stranici NK Kutjeva opisana njihova velika pobjeda nad favoriziranim liderom 1.Županijske nogometne lige NK Požega prošle nedjelje. I da, za manje upućene kažimo – nije u pitanju 'tipfeler', kutjevački gradonačelnik doista je nogometaš. Ovih dana ispričao nam je još poneki, široj javnosti manje znani, podatak o svom druženju s popularnom 'bubamarom'.

-Nogometom se bavim od šeste godine. Ljubav prema nogometu sam nasljedio od oca Ivana Budimira - Ike koji je bio poznati nogometaš u županiji, a i šire. Igrao je i za "Slavoniju" i za "Slaviju"...zapravo, cijela obitelj mi je sportska. Imam četiri strica i sva četvorica su igrala nogomet. Jedan je čak igrao u "Borcu" iz Banja Luke koji je tada nastupao u Prvoj jugoslavenskoj nogometnoj ligi i u Obertshausenu u njemačkoj II. Ligi. Od njih sam očito naslijedio gene – kazao je Josip. Uz oca i stričeve, dodao je, 'tepao' je loptu po igralištu i ubrzo se pokazalo kako je talentirano dijete pa je već u 8.razredu osnovne škole otišao u splitski "Hajduk" na probu.

-Bio sam kod rođaka u Splitu koji je bio član "Hajduka" i kad me vidio kako igram pitao me hoću li ići na probu? Otišao sam i zadovoljio. Ostao sam par mjeseci i pred potpis ugovora se vratio kući. Nedostajao mi je moj kraj, roditelji, prijatelji.. - prisjetio se Josip te 2002.godine, priznajući kako mu je sada malo žao zbog toga. No, tu Josipovoj neobičnoj nogometnoj priči nije kraj – 'slučaj Hajduk' mu se ubrzo ponovio!

-Kad sam se vratio u Kutjevo igrao sam za trećeligaše "Slavoniju" i "Slaviju". Poslije sam išao na probu i u zagrebački "Dinamo" i u zaprešićki "Inter", igrao sam tada s Lovrenom, Badeljom...oni su postali poslije reprezentativci a ja sam se, opet zbog nostalgije za kućom, vratio u Kutjevo. Kad sam vidio da mi nogometna karijera ne ide u smjeru kako sam kao dijete zamišljao, upisao sam fakultet – ispričao je dalje Josip.

Studirajući u Osijeku nije zapostavio svoju veliku ljubav pa je igrao za "Višnjevac" i "Bijelo Brdo" a onda se u njegov živou 'uvukla' – politika. Još kao student postao je gradonačelnik, najmlađi u Hrvatskoj. Tako se ponovo vratio u svoje Kutjevo i NK "Kutjevo" koje sada igra u 1.ŽNL. U Gradu se bori da ga oslobodi višegodišnjih nagomilanih problema a klubu nastoji pomoći da ostane u najvišem županijskom rangu natjecanja. Za sada uspješno 'vozi na oba kolosjeka'.

-Uz sve obveze kao gradonačelnik stignem igrati i nogomet i među najredovitijima sam na treninzima. Kao što se za razvoj grada borim svim srcem, tako se borim i za NK Kutjevo. Zanimljivo, ja zapravo nisam često bio u Kutjevu, igrao sam u Splitu, Zagrebu, Zaprešiću... studirao u Osijeku, ali, kao da me neka 'viša sila' uvijek vraćala ovamo da radim za grad. Sad smo se u Gradu uspjeli riješiti dugova i jedan čovjek, financijaš, koji nema veze s politikom, kazao mi je kako je Kutjevo prošle godine , prvi puta u 16 godina, blizu 2 milijuna kuna uprihodovalo više nego što ima rashode. To znači da smo dobro radili i da stvaramo uvjete za razvoj ove sredine – istakao je na kraju Josip inače, i danas navijač "Hajduka" kojemu, kako kaže, idoli nisu bili velike nogometne zvijezde, nego otac i stričevi. Paralelno se namjerava baviti i politikom i nogometom dok god to zbog obveza bude mogao a onda će 'izvisiti' – nogomet! Do tada, poželimo Josipu da bude što uspješniji i gradonačelnik i nogometaš. Kao prvo, nek Lipičanima u subotu da bar jedan gol!

TEKST:V.Milković

FOTO: facebook

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 7 °C Max: 17 °C
UTO Min: 9 °C Max: 17 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 18 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija