26
Sri, Ruj
0 Novi članci

POGLED U PROŠLOST Prije 26 godina nastala je pjesma "Mi smo garda hrvatska" – autor joj je Mladen Kvesić, rođeni Pleterničanin

Font

"Mi smo garda Hrvatska, srca su nam junačka. Nikog se ne bojimo, zemlju svoju volimo..."- početni su ovo stihovi najpoznatije koračnice u novijoj hrvatskoj povijesti i neslužbene 'himne' naših oružanih snaga. Malo tko ne zna, pa i oni mlađi, kako ide melodija ove pjesme jer se izvodi u gotovo svim svečanim prigodama gdje se pojavljuje hrvatska vojska ili na svečanostima vezanim uz obilježavanje događaja iz Domovinskog rata. No, mnogo manje je onih koji znaju da je pjesmu "Mi smo garda hrvatska" prije 26 godina napisao rođeni Pleterničanin, Mladen Kvesić.

-Pjesma mi je počela 'sjedati' u glavu nakon postrojavanja naš vojske, zapravo, buduće vojske, tada je to još bio Zbor narodne garde, u Kranjčevićevoj ulici. Razmišljao sam kako bi trebao napraviti pjesmu za vojsku...i onda jedne noći, probudio sam se ujutro oko 4 sata i nisam mogao spavati, počeo sam pisati. Trebalo mi je doslovno tri minute za tekst, onoliko koliko sam mogao brzo pisati na papiru. Glazbu sam napisao odmah drugi dan. Imao sam kod kuće klavijature i počeo sam slagati melodiju...Dražen Buntić je napisao aranžman, isto kod mene...a poslije smo sve to prenijeli u studio Art u Zagrebu i snimili ju – prisjetio se Mladen.

Službena 'himna' naše vojske

Za manje upućene kažimo da je Mladen Kvesić rođen u Pleternici 1963.godine gdje je živio do 1977.godine kada se obitelj preselila u Zagreb, odnosno Sesvete. Smisao za glazbu je počeo pokazivati već kao dječak od 7 godina kada je krenuo učiti svirati klavir i harmoniku. S vremenom je osnovao glazbeni sastav s kojim je svirao na zabavama i svadbama. Svoj prvi album pod nazivom "Dan Hrvata" snimio je 1990.godine a pjesme s njega ubrzo su postale hitovi na radio postajama i na HTV-u.

-Pjesma "Mi smo garda hrvatska" prvi puta je izvedena na HTV-u. Svidjela im se i tražili su da se napravi spot. Korišteni su kadrovi snimljeni na ratištima i tako je krenulo. Pjesmu sam nebrojeno puta pjevao na koncertima u zemlji i inozemstvu, izvodila se i kada su bile uzbune tijekom rata, u vojarnama kasnije kada je bilo postrojavanje....i onda, jednog dana, dvije godine kasnije, nazvao me pokojni Nikica Kalođera i kaže mi kako je dobio zadatak od Hrvatske vojske da napravi novi aranžman za njihove potrebe. Dao sam privolu kao autor, vojska je snimila pjesmu s novim aranžmanom i od tada se ona koristi u službenim defileima naše vojske ali i svih predsjednika naše države – ispričao je dalje Mladen.

Tijekom ratne 1991.godine Mladen Kvesić je napisao još nekoliko domoljubnih pjesama a onda je, kaže, rekao sam sebi "dosta" jer nije želio da ispadne kako na tome graditi karijeru. Okrenuo se drugoj vrsti glazbe, lagane, ljubavne a mnogi će se sjetiti njegove pjesme "Crne kose, crne puti". Snimio je ukupno 102 pjesme a samo u periodu 1991.-1996.godine imao je 200 humanitarnih nastupa i koncerata. Paralelno s glazbom Mladen se sve vrijeme bavio i ugostiteljstvom pa je još davnih 80-ih zajedno s obitelji u Sesvetama otvorio restoran, koji je kasnije prerastao u hotel. Od pjesme po kojoj je ipak najpoznatiji, nije, kaže, novčano profitirao.

Rijetki nastupi u rodnom kraju

-Jednostavno, ZAMP je autorska prava počeo štititi tek od 1995.godine. Malo jest neobično da hrvatska vojska ili država ne plaćaju autorska prava, čak sam se u jednom trenutku odlučio i žaliti ali sam odustao. Nije sve ni u novcu i meni je čast da se baš moja pjesma izvodi za hrvatsku vojsku i u svečanim prigodama. Uostalom, nikad nisam trčao za novcem, glazbu sam uvijek smatrao svojim velikim hobijem i ljubavlju – rekao je Mladen. A mi dodajmo: Za svoj doprinos u Domovinskom ratu i promicanju hrvatskih domoljubnih pjesama Mladen Kvesić je 1995.godine dobio orden Red Danice hrvatske sa slikom Marka Marulića.

I za kraj, vratimo se još malo u rodni kraj. - Malo sam zapravo, nastupao u Pleternici i Požegi. Imao sam jedan humanitarni nastup na stadionu "Slavije" u Pleternici 1995.godine a na "Zlatnim žicama" sam pjevao "Odveli je, ukrali je". Zanimljivo je da sam desetak puta pjevao u emisiji "Lijepom našom" a nitko me se nije sjetio pozvati da nastupim na snimanju u Pleternici ili Požegi – kazao je na kraju Mladen.

Možda će se jednom i to dogoditi a do tada, Mladenovu glazbu ćemo slušati u požeškoj vojarni.

TEKST:V.Milković

FOTO: M.Kvesić

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 6 °C Max: 17 °C
UTO Min: 7 °C Max: 20 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 20 °C
PET Min: 9 °C Max: 22 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija