26
Sri, Ruj
0 Novi članci

MANJE ZNANO O POZNATIMA Predrag Livak, političar i planinar, ima i 'umjetničku žicu' – svirao je doboš, glumio, pisao pjesme i radio kao DJ!

Font


"Evo brke koji voli mrke, kave piti, a ne šećeriti.." - jedan je ovo od mnogih bećaraca koje zna i rado u društvu pjeva Predrag Livak. A znate li tko je napisao ove stihove: "Gdje god da me sretneš, gdje god da me vidiš, ruku u džep metni, nemoj da se stidiš.."? Naravno, Predrag Livak. A tko je jedan od najvećih fanova Roling Stonesa u okolici? Isto – Predrag Livak. I svirao je on gitaru, i glumio i radio kao DJ...ukratko, čovjek kojeg većina ljudi zna kao političara i planinara, u sebi ima i 'umjetničku žicu'!


Odrastao u Kutjevu Predrag Livak se još kao školarac 'dohvatio' glazbe. - Svirao sam doboš u Limenoj glazbi Kutjeva, podučavao me učitelj glazbenog u školi Josip Škorvaga a svirali smo budnice i tako, na nekim priredbama. U osnovnoj školi sam učio svirati i gitaru, podučavala me školska kolegica Valerija Nikolovska, pa sam čak naučio odsvirati nekoliko stvari kao Yesterday, Stand by me..Poslije je ona otišla u Zagreb gdje je postala poznata, pjeva blues, soul, jazz..surađivala je s mnogim poznatim pjevačima pa tako i sa Songkillersima. Nisam tu svoju glazbenu sklonost dalje razvijao jer jednostavno, nisam mogao ići u Glazbenu školu. Do Požege je bilo daleko putovati, nije to kao sada kad je povezanost bolja a postoje i izdvojeni odjeli po manjim mjestima – ispričao je P.Livak.
Bio na četiri koncerta Roling Stonesa
Iako se osobno nije više posvetio glazbi, Predrag Livak je itekako ostao vezan uz glazbu. Povremeno je čak radio kao DJ, voli ići na koncerte pa je tako uživo gledao i slušao Zabranjeno Pušenje, Prljavo kazalište, Parni valjak, Električni orgazam, Film, Psihomodo pop, Đorđa Balaševića...a i veliki je fan Roling Stonesa. Bio je čak na četiri njihova koncerta: u Zagrebu 1996. godine, u Pragu 2003., u Zurichu 2006. i u Beču 2014.godine.
-Zašto Roling Stonesi? Uz njih sam odrastao, njihove pjesme su posebne. Kad ih bolje slušaš, jednostavne su a ipak različite.Što se tiče toga da sam radio kao DJ, da – bilo je to kod brata u Švicarskoj. Najviše sam volio puštati house glazbu i glazbene brojeve na temu Studio 54 – pričao je dalje P.Livak.
Član glumačke družine u Kutjevu
Svoju 'umjetničku žicu' Predrag Livak je u srednjoj školi iskazao i pišući pjesme. Stihove pjesme "Gdje god da me sretneš", čiji smo dio objavili na početku teksta, uglazbio je kutjevački kantautor Jadranko Bošković – Boš, a zanimljivo je da je jednu pjesmu posvetio i razrednici Blanki Zdelar jer je, kaže, 'bila dobra i hrabrila nas je'.
I na kraju, ne zaboravimo – glumu!
-Glumio sam u glumačkoj družini u Kutjevu koju je vodio kutjevački kulturni entuzijast i pjesnik Mirko Paša, sada je u Zagrebu. Na jednoj samostalnoj predstavi napunili smo kino dvoranu u Kutjevu, bilo je oko 300 ljudi. Nastupili smo i na jednom od Majskih festivala omladine u Požegi, a s jednom predstavom smo nastupili i u požeškom SPOK-u gdje se nismo baš proslavili. Naime, gledalo nas je 20-ak posjetitelja, ali se nismo pokolebali i nismo odustali. Za glumu sam se „zapalio“ davno gledajući jednu predstavu u kutjevačkoj kino sali koja se zvala nešto u stilu „Ja sam jedini pravi lider“, mislim da je glavnu ulogu imao gospodin Pevec – prisjetio je Predrag Livak.
A što će u budućnosti biti s 'umjetničkom žicom' Predraga Livaka? Konkretnih planova, kaže, još nema ali, budući je napisao pedesetak pjesama, možda u dogledno vrijeme izda zbirku. Ono što zasigurno zna jest da će na nekoj veselici rado zapjevati bećarac. Recimo:"Idem širom i nosim banderu, misli rulja da je došla struje."

TEKST:V.Milković
FOTO: H.Kusik i osobna arhiva P.Livak

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 6 °C Max: 17 °C
UTO Min: 7 °C Max: 20 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 20 °C
PET Min: 9 °C Max: 22 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija