26
Sri, Ruj
0 Novi članci

POGLED U PROŠLOST Na Prvom općem saboru HDZ-a 24. i 25.veljače 1990.godine sudjelovala su i sedmorica članova požeškog Općinskog odbora

Font

Prije točno 27 godina, 24. i 25.veljače 1990.godine, u Zagrebu je održan Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Među izaslanicima iz cijele Hrvatske prisustvovala su mu i sedmorica članova Općinskog odbora, tada još Slavonske Požege: predsjednik Antun Božić te Marko Mandić, Vladimir Englman, Hrvoje Sontaki, Nikice Oberan, Đuro Ružičić i Josip Lojber .

-Taj dan ću pamtiti po nekoliko stvari. Tada sam, recimo, prvi puta vidio na jednom skupu veliku hrvatsku zastavu, donijeli su ju naši Hrvati iz Kanade. Pamtit ću i prvi dan kada sam došao kući navečer – Sabor je trajao dva dana a mi nismo imali novaca za hotel da prespavamo pa smo se vratili kući i sutradan ponovo išli u Zagreb – mama i tata su me dočekali sa stvarima, spremljeni i kažu da idemo u Njemačku. Taj dan svi su izvještavali sa Sabora a o HDZ-u su neki govorili kao o stranki 'opasnih namjera', bilo je to opasno i oni su se uplašili. Rekao sam im da ja ne odlazim iz Hrvatske a oni nisu htjeli ići bez mene pa su i oni ostali. Najviše ću, ipak, pamtiti onaj ponos koji smo svi osjećali. Dvorana je bila puna a nakon svake tri riječi, dok je govorio predsjednik Tuđman, svi ustaju i plješću. To je bio poseban osjećaj – prisjetio se ovih dana Vladimir Englman.

Skup u Zagrebu poseban je i za Nikicu Oberana iako...- Mislim da mi tada zapravo nismo bili svjesni važnosti tog trenutka. Znam da sam bio jako uzbuđen, slušao sam kako Predsjednik Tuđman govori o programu stranke i što ćemo napraviti ako HDZ dođe na vlast...a to su bile rečenice za koje se nekada dobivalo 10 godina robije. Sjetio sam se da su, recimo, Hrvoje Šošić i Marko Veselica govorili kako Hrvatska nema perspektivu dok se ne osamostali i za to su robijali. Tada je Hrvatska još bila u Jugoslaviji, pa iako je službeno postojala sloboda govora...mislim da je tih dana odluka onih koji su se priključili HDZ-u bila hrabra. I drago mi je što sam ja bio među njima – kazao je Nikica Oberan.

TEKST:V.Milković

FOTO: privatna arhiva V.Englman

Vrijeme

Pozega Croatia Sunčano, 13 °C
Trenutno stanje
47%     11.3 km/h     34.236 bar
Prognoza
SRI Min: 0 °C Max: 15 °C
ČET Min: 3 °C Max: 17 °C
PET Min: 5 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 16 °C
NED Min: 6 °C Max: 15 °C
PON Min: 6 °C Max: 17 °C
UTO Min: 7 °C Max: 20 °C
SRI Min: 8 °C Max: 21 °C
ČET Min: 8 °C Max: 20 °C
PET Min: 9 °C Max: 22 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija