20
Ned, Sij
0 Novi članci

MANJE ZNANO O POZNATIMA Ravnateljica Cesarićeve škole Zvjezdana Krip zaljubljenica je u vožnju biciklom a tu ljubav nastoji prenijeti i drugima

Font

"Otkad vozim bicikl, čini mi se da imam besplatnu teretanu i besplatnog psihijatra" napisao je na facebooku jedan zaljubljenik u vožnju biciklom iz Splita. Ravnateljica Osnovne škole "Dobriše Cesarića" Zvjezdana Krip zasigurno bi se složila s njim jer i ona, vrlo često sjeda na svoja dva kotača i odlazi izvan grada. - Suprug i ja redovito bicikliramo ali ne po gradu nego odlazimo u prirodu. Onda skrenemo u šumu i skupljamo gljive ili druge plodove. Taj boravak u prirodi me na neki način opušta jer, sjedneš na bicikl, 'pustiš mozak na pašu' i tako se najbolje rješavaš svakodnevnog stresa – kaže Z.Krip.

Rođena Koprivničanka gospođa Zvjezdana s biciklom se počela 'družiti' vrlo rano. - Tamo u Koprivnici je običaj maltene od rođenja da se svi voze biciklima pa sam i ja počela kao dijete u osnovnoj školi, nastavila sam s redovnim vožnjama i za vrijeme studiranja u Zagrebu i sada ovdje u Požegi. Neko se nečim bavi, nekakvim aktivnostima a suprug i ja, evo, redovito bicikliramo. Nismo članovi nikakvih udruga ni društava nego to radimo samostalno. Imamo svoje biciklističke ture ovisno o tome kakvo je vrijeme i koliko mi imamo vremena. Dakle, tjedne ture su nam od nekakvih desetak kilometara a vikendom to bude 35 ili 40. Recimo, često smo biciklom na potezu Lipa-Ugarci-Lučinci-Oljasi-Milanovac – dodala je Z.Krip.

Bila je gospođa Zvjezdana sa svojim biciklom i na Jankovcu ali i na još udaljenijim lokacijama kao npr. Osijek – Kopački rit – Tikveš. Na godišnji odmor, podrazumijeva se, Kripovi obavezno voze i svoje bicikle pa im nisu strane ni 'morske' ture. Inače, što se tiče neugodnosti i problema tijekom vožnji, nije ih bilo previše i gospođa Zvjezdana pamti tek jedan iznimno neugodan slučaj kada je u Lučincima pred nju istrčao pas. Pala je i razbila koljena, psu nije bilo ništa.

-Mislim da je vožnja biciklom korisna pa nastojim i u školi promovirati biciklizam. Tako smo nekoliko godina zaredom, kad nam je to vrijeme dozvoljavalo, Olimpijski dan u rujnu obilježavali na način da je 40-ak učenika zajedno s učiteljima i samnom vozilo bicikl do naše područne škole Nova Lipa. Sada također učiteljica Lidija Pecko ima svoj razredni projekt "Biciklom do zdravlja". Tu svoju ljubav prema vožnji bicikla nastojim prenijeti i na učenike i kolege i prijatelje – istakla je Z.Krip.

Od svoja dva kotača gospođa Zvjezdana se odvaja samo zimi kada je jako hladno. Tada sa suprugom planinari po Požeškoj gori, Papuku.. - I ljubav prema planinarenju je iz mladih dana. Tjelesni smo u Zagrebu imali organiziran na način da smo išli na Sljeme pa sam onda nastavila hodati po brdima i kada sam došla ovdje. Ne idemo na visoke planine, držimo se našeg kraja i bitno je da se krećemo i da smo u prirodi – zaključila je Zvjezdana Krip.

TEKST:V.Milković

FOTO: H.Kusik

Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija