16
Uto, Lis
0 Novi članci

MANJE ZNANO O POZNATIMA Vedran Neferović - Slavonac zaljubljen u jedrenje

Font

Poznajete li Slavonca čiji je posebni užitak - jedrenje?! Nekoga tko je odrastao uz bazen, a ne uz more, tko se zaljubio u jedra, morski vjetar i poskakivanje broda na razigranim morskim valovima. U svojim studentskim danima bio je to naš gradonačelnik Vedran Neferović. - Tko to jednom proba i zavoli, shvati koliko je čovjek premalen u odnosu na veliko morsko plavetnilo, koje je ogromno, posebno i fascinantno i s koliko respekta mu treba pristupati – kaže, sjećajući se vremena kada je kao student jedrio.

I dok nemalo svaki dječak sanja o nogometu, on je uz nogomet sanjao već nakon osnovne škole o moru i kako postati pomorac. Ali upisati pomorsku školu u Bakru, to nije bilo jednostavno za dob dječaka s kontinenta. Želja se ponovno vratila nakon gimnazije. Međutim, ostvarila se tek u studentskim danima. Točnije potkraj studija.
-    Završio sam dva tečaja po dva tjedna u ACI-evoj školi jedrenja. Jedrenje je prelijepo iskustvo, voda i vjetar u pokretu. Osim vještina, čovjek za boravka na relativno malom prostoru,  brodu od desetak metara, s ljudima s kojima možda i ne dijeliš razmišljanja, zapravo testira sebe, stječe iskustvo timskog rada, tolerancije i preispituje i upoznaje samog sebe. Svakom mladom čovjeku bih to preporučio.

Jeste li ikada razmišljali da jedrenje bude vaše zanimanje?
-    Razmišljao sam zajedno s prijateljima da to spojim s radom u školi i da mi jedrenje bude hobi i dodatni izvor zarade. Ali to je bilo tada teško spojiti, turizam tada nije bio ono što je postao do danas. Međutim, već na fakultetu pokušavao sam da jedrenje dobije svoje mjesto u programu studija. U tome nisam bio sam, jer među studentima, od kojih su neki i danas moji bliski prijatelji iz Šibenika, bilo je zainteresiranih i iz Slavonije. Bilo je nastojanja da se na tadašnjem Fakultetu za fizičku kulturu, danas kineziologiju, otvori smjer jedrenje. Bilo bi to dvosmjerno korisno, s jedne strane studenti bi mogli pod povoljnijim uvjetima u ACI-u naučiti jedrenje i koristiti njihove brodove, a njihovi instruktori jedrenja pod povoljnijim uvjetima proći edukaciju za sportske trenere.  Jedrenje je trebao biti zajednički interes obje strane. Bio sam tada u kontaktu s Damirom Milošem, poznatim skiperom i piscem, koji je vodio školu jedrenja. Nažalost, to nije zaživjelo.  

Jedrenje je očito povezano s lijepim uspomenama. Možete li što izdvojiti?
Posebno mi je drago sjećanje što sam 1994. bio u jednom projektu koji je trebao ponovno prezentirati Hrvatsku kako bi nam se vratili turisti. Bio je to posjet brodom Dubrovniku, koji  su u to vrijeme posjetili američki i ruski veleposlanik, uz strane novinare. To je jedno doista lijepo iskustvo.
Ali, zanimljiva su i iskustva i dosta godina poslije, kad sam s učenicima OŠ D. Cesarića bio na ekskurziji, na Kornatima. Bili smo ponovno u uvali gdje sam jedrio, ali s turističkim brodom. Djeci je bilo jako zanimljivo kad sam kao njihov razrednik tada upravljao brodom.

Ali nije uvijek na moru sve poezija. Je li bilo oluja, pitanja što mi je to trebalo?
-    Bio je i nevremena. Jednom smo jedrili prema Trstu, bilo je olujno jugo, prošli smo bez većih teškoća. Tek poslije smo saznali u vijestima, o tome kako je istočna obala Istre  istodobno imala veliko nevrijeme, da je bilo i pijavica. Ponekad smo imali štete na brodu, ali ništa više od toga. Ne, nije bilo nikada preispitivanja ili razloga za odustajanje, ali prema moru svakako treba imati respekt.

Gdje biste ponovno najradije jedrili?
-    Prošao sam cijeli Jadran i teško bih izdvojio koji arhipelag je najljepši. Mi sami uglavnom nemamo  potpunu sliku koje bogatstvo imamo. Čim smo motorizirani i vezani za takav prijevoz,  ne možemo zapravo upoznati sve ljepote Jadrana. Najveća ljepota su otoci izvan uobičajenih turističkim pravaca, teško je odlučiti jesu li najljepši Kornati, Mljet, ili Brač i Hvar…Obično se misli kako je to skupo i luksuzno. Ali to nipošto ne mora biti. Jedan pušač godišnje potroši na cigarete koliko košta odmor brodom.

Kada planirate ponovno jedriti?
Ovoga ljeta, obiteljski, nekoliko dana po šibenskom arhipelagu, s prijateljem koji ima brod. Za sada nemam mogućnosti za više od toga. Ali, mislim da bi se jedriti pomalo moglo i u našem kraju, imamo vodenih površina koje ne koristimo.

Kao student krenuli ste i prema putu u novinarstvo. Je li to bila Vaša preokupacija?
Kao student na početku sam počeo upoznavati sportsko novinarstvo. U Sportskim novostima imao sam priliku biti uz Miru Redea, neke stvari učiti uz njega. Ponešto sam i objavljivao u tjedniku koji se bavio nogometom na području Zagreba, tako da sam ušao i u svijet sportskog novinarstva koji je bio vrlo interesantan. Imao sam kolegu uvaženog novinara Dražena Brajdića iz Večernjeg lista, koji je profiliran za košarku. Ali jedrenje je kao vizija bujalo iz godinu u godinu. I ponešto se ostvarilo.

Tekst: B. Starčević Tesari
Foto: privatni album V.N.

Vrijeme

Pozega Croatia Većinom oblačno (noć), 11 °C
Trenutno stanje
78%     11.3 km/h     33.728 bar
Prognoza
SRI Min: 7 °C Max: 22 °C
ČET Min: 7 °C Max: 21 °C
PET Min: 8 °C Max: 21 °C
SUB Min: 8 °C Max: 19 °C
NED Min: 8 °C Max: 15 °C
PON Min: 5 °C Max: 16 °C
UTO Min: 6 °C Max: 15 °C
SRI Min: 3 °C Max: 13 °C
ČET Min: 4 °C Max: 13 °C
PET Min: 2 °C Max: 14 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija