20
Ned, Sij
0 Novi članci

Strastveni je kolekcionar stripova i glazbe. Konkretno, riječ je o pločama rock glazbe iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća kojima točan broj ne zna. Samo poznatog Hendrixovog hita Hej Joe ima u tisuću verzija iz cijelog svijeta i i po tome konkurencije u Hrvatskoj nema. Znate li o kome je riječ? Rodbina, prijatelji i ljubitelji starog dobrog rocka znaju a ostalima ćemo ispričati zanimljivu priču o dr.Slavku Mustapiću, zaposleniku Opće županijske bolnice Požega.

Opširnije...

 

Postoji li itko tko nije čuo za akcije Bljesak, Oluja, Maslenica...? No, mnogo je 'malih' akcija u Domovinskom ratu koje su itekako bile važne a o kojima i nakon 20-ak godina malo znaju i stanovnici područja na kojima su se odvijale. Jedna od takvih je i humanitarna operacija transporta ranjenika s pleterničkog 'aerodroma'!

Opširnije...


U vrijeme međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Vladimir Englman je bio jedan od troje saborskih zastupnika tadašnje općine Požega(ostali dvoje su Marija Bajt i Ferdo Ćuk). Na sam 15.siječanj 1992.godine, prisjeća se, Sabor nije zasjedao nego je on kod kuće pratio TV izvješća o tome kada nas je koja zemlja priznala. Pamti također i vrijeme i događaje koji su prethodili priznanju od strane tadašnjih zemalja Europske zajednice.

Opširnije...

Mnoge generacije školaraca, u požeškim osnovnim školama te srednjoj Ekonomskoj, Mariju Samardžija pamte kao nastavnicu geografije a posljednjih pet godina i kao ravnateljicu OŠ Antuna Kanižlića. Jedno vrijeme izbivala je iz Požege a široj javnosti je manje poznato da je četiri godine živjela u Londonu.

Opširnije...

Sezona gripe je počela. Do sada je laboratorijski dokazano 37 slučajeva, a svi zaraženi boluju od influence tipa B. Iako je tek početak i još se ne može govoriti o epidemiji, sedam je osoba razvilo težu kliničku sliku zbog čega su zadržani na bolničkom liječenju. Prvi veći val oboljenja očekuje se za nekoliko tjedana, a prava epidemija očekuje se, kao i svake godine, u siječnju. Tada se gripa najbrže širi jer nakon blagdana djeca kreću u škole.

Opširnije...

Na današnji dan, 23.svibnja, 1992.godine u požeškoj vojarni je održana prva prisega mladih vojnika koji su došli služiti redovni vojni rok u Hrvatsku vojsku. Obučavali su se, kako se to tada zvalo, u Centru za obuku vojnika, osnovanom nešto ranije, u travnju. Vodili su ga i obučavali mlade vojnike uglavnom pripadnici 123.brigade koja je, nakon završetka ratnih operacija na našem području, doživjela transformaciju.

Opširnije...

Za većinu građana Darko Puljašić je političar, gradonačelnik Požege, a neki bi, da ih zapitate, dodali kako je ne tako davno bio i ravnatelj Doma zdravlja. Kada ga vide u odjelu na nekom skupu, za govornicom ili kako se šali s djecom, teško da bi netko pomislio kako se on u slobodno vrijeme intenzivno bavi kickboxingom te da je vješt  i u – 'bauštelskim' poslovima! A upravo je tako.

Opširnije...

"Drugo poluvrijeme naši dečki odlično otvaraju i već u 49. minuti, dolaze do vodstva pogotkom igrača utakmice Josipa Budimira. Naš gradonačelnik nakon solo prodora , te odličnog udarca s dvadesetak metara, pogađa donji desni kut nemoćnog gostujućeg vratara i donosi veliko slavlje domaćinu" – ovako je ukratko na klupskoj stranici NK Kutjeva opisana njihova velika pobjeda nad favoriziranim liderom 1.Županijske nogometne lige NK Požega prošle nedjelje. I da, za manje upućene kažimo – nije u pitanju 'tipfeler', kutjevački gradonačelnik doista je nogometaš. Ovih dana ispričao nam je još poneki, široj javnosti manje znani, podatak o svom druženju s popularnom 'bubamarom'.

Opširnije...

Povodom 80-te godišnjice rođenja Željka Muljevića, Hrvatsko povijesno društvo Požežani prisjeća se ovog znamenitog Požežana koji se rodio 30.prosinca 1937. kao potomak stare požeške obitelji iz 17. stoljeća. Svojim postojanjem u vremenu, pisanom riječju, poezijom, djelovanjem u kulturi, umjetnosti i nadasve u obilježavanju povijesnih vrijednosti požeške tradicije,

Opširnije...

"Mi smo garda Hrvatska, srca su nam junačka. Nikog se ne bojimo, zemlju svoju volimo..."- početni su ovo stihovi najpoznatije koračnice u novijoj hrvatskoj povijesti i neslužbene 'himne' naših oružanih snaga. Malo tko ne zna, pa i oni mlađi, kako ide melodija ove pjesme jer se izvodi u gotovo svim svečanim prigodama gdje se pojavljuje hrvatska vojska ili na svečanostima vezanim uz obilježavanje događaja iz Domovinskog rata. No, mnogo manje je onih koji znaju da je pjesmu "Mi smo garda hrvatska" prije 26 godina napisao rođeni Pleterničanin, Mladen Kvesić.

Opširnije...

Adventski vijenac dio je tradicije koji nas uvodi u božićno raspoloženje, kada se kroz četiri nedjelje pripremamo za Božić. Ove godine, umjesto kupovine vijenca u trgovini, napravite ga sami kod svoje kuće. Evo nekoliko korisnih savjeta kako ga napraviti.

Opširnije...


"Evo brke koji voli mrke, kave piti, a ne šećeriti.." - jedan je ovo od mnogih bećaraca koje zna i rado u društvu pjeva Predrag Livak. A znate li tko je napisao ove stihove: "Gdje god da me sretneš, gdje god da me vidiš, ruku u džep metni, nemoj da se stidiš.."? Naravno, Predrag Livak. A tko je jedan od najvećih fanova Roling Stonesa u okolici? Isto – Predrag Livak. I svirao je on gitaru, i glumio i radio kao DJ...ukratko, čovjek kojeg većina ljudi zna kao političara i planinara, u sebi ima i 'umjetničku žicu'!

Opširnije...

Sjetit će se mnogi kako je, za vrijeme snimanja emisije "Lijepom našom" u Pleternici, gradonačelnica Antonija Jozić zaigrala na pozornici kolo s Kulturno-umjetničkim društvom "Orljava", znaju mnogi i da redovito ide na Graničarska sijela i slične skupove gdje se rado hvata u kolo a pamti se i kako u svojim govorima, osobito na LIDAS-u, uvijek ističe važnost čuvanja običaja i tradicije. Rijetki će se, međutim, sjetiti kako je Antonija, tada još Kovačević, pjevala i plesala u KUD-u "Orljava". Ima tome 30 godina.

Opširnije...

Prije točno 27 godina, 24. i 25.veljače 1990.godine, u Zagrebu je održan Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Među izaslanicima iz cijele Hrvatske prisustvovala su mu i sedmorica članova Općinskog odbora, tada još Slavonske Požege: predsjednik Antun Božić te Marko Mandić, Vladimir Englman, Hrvoje Sontaki, Nikice Oberan, Đuro Ružičić i Josip Lojber .

Opširnije...
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija