23
Sub, Ruj
9 Novi članci

-Nije bilo slavlja jer nije bilo vremena za to Tih dana mi je bilo najteže upravo to što nismo imali vremena ni jesti, ni piti. Ni flašu piva nisi stigao popiti a kamoli slaviti – ovako je prve dane kolovoza prije 22 godine i pobjedu hrvatske vojske u Oluji ukratko opisao jedan od sudionika akcije iz Požeštine Kazimir Raspudić. U to vrijeme Kazimir je bio pripadnik specijalne jedinice policije "Trenk", točnije zapovjednik raketno-topničke bitnice te postrojbe.

Opširnije...

Mnoge generacije školaraca, u požeškim osnovnim školama te srednjoj Ekonomskoj, Mariju Samardžija pamte kao nastavnicu geografije a posljednjih pet godina i kao ravnateljicu OŠ Antuna Kanižlića. Jedno vrijeme izbivala je iz Požege a široj javnosti je manje poznato da je četiri godine živjela u Londonu.

Opširnije...

Na današnji dan prije 25 godina na Gavrinici u Pakracu obavljena je razmjena zatočenika logora Bučje koji su, nakon što je Hrvatska vojska u oslobodilačkim akcijama tijekom prosinca krenula prema tom četničkom uporištu, bili prebačeni u Staru Gradišku. Svake godine u znak sjećanja na taj datum, kao i sve koji su stradali u logoru, uz spomen obilježje u Bučju održava se prigodna komemoracija.

 

Opširnije...

Na današnji dan, 23.svibnja, 1992.godine u požeškoj vojarni je održana prva prisega mladih vojnika koji su došli služiti redovni vojni rok u Hrvatsku vojsku. Obučavali su se, kako se to tada zvalo, u Centru za obuku vojnika, osnovanom nešto ranije, u travnju. Vodili su ga i obučavali mlade vojnike uglavnom pripadnici 123.brigade koja je, nakon završetka ratnih operacija na našem području, doživjela transformaciju.

Opširnije...

Kada se danas kaže Marina Mihelčić, večini građana koji su čuli za nju, pred očima će se pojaviti mlade razigrane plesačice, mažoretkinje...i mnoštvo raznih priznanja koje je sa 'svojim djevojkama' osvojila u Hrvatskoj i svijetu. No, Marina, uz ples, ima još jednu veliku ljubav – životinje. I te su se 'ljubavi' kroz njen život neprestano ispreplitale.

Opširnije...

"Drugo poluvrijeme naši dečki odlično otvaraju i već u 49. minuti, dolaze do vodstva pogotkom igrača utakmice Josipa Budimira. Naš gradonačelnik nakon solo prodora , te odličnog udarca s dvadesetak metara, pogađa donji desni kut nemoćnog gostujućeg vratara i donosi veliko slavlje domaćinu" – ovako je ukratko na klupskoj stranici NK Kutjeva opisana njihova velika pobjeda nad favoriziranim liderom 1.Županijske nogometne lige NK Požega prošle nedjelje. I da, za manje upućene kažimo – nije u pitanju 'tipfeler', kutjevački gradonačelnik doista je nogometaš. Ovih dana ispričao nam je još poneki, široj javnosti manje znani, podatak o svom druženju s popularnom 'bubamarom'.

Opširnije...

Zima je u punom jeku. Zbog vremenskih čimbenika čak i najzdravija koža zimi traži dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja. Ljetna njega kože više nije dovoljna u zimi. Iskoristite ove jednostavne recepte i savjete na kraju članka da biste i u zimskim uvjetima imali savršenu baršunastu kožu.

Opširnije...

"Mi smo garda Hrvatska, srca su nam junačka. Nikog se ne bojimo, zemlju svoju volimo..."- početni su ovo stihovi najpoznatije koračnice u novijoj hrvatskoj povijesti i neslužbene 'himne' naših oružanih snaga. Malo tko ne zna, pa i oni mlađi, kako ide melodija ove pjesme jer se izvodi u gotovo svim svečanim prigodama gdje se pojavljuje hrvatska vojska ili na svečanostima vezanim uz obilježavanje događaja iz Domovinskog rata. No, mnogo manje je onih koji znaju da je pjesmu "Mi smo garda hrvatska" prije 26 godina napisao rođeni Pleterničanin, Mladen Kvesić.

Opširnije...

Na Božić prije 25 godina oslobođena su posljednja sela okupiranog dijela Požeštine, Kamenska i Mijači, a na današnji dan 1991.godine pripadnici 123.brigade su ušli i u zloglasno četničko uporište Bučje. Na spomen-obilježju u tom selu danas su položeni vijenci u znak sjećanja na poginule branitelje te zatočenike logora koji je tamo postojao od kolovoza 1991.godine.

O akcijama u kojima su oslobođeni okupirani dijelovi Požeštine govorio nam je umirovljeni brigadir Željko Samardžija koji je u to vrijeme bio na dužnosti pomoćnika 123.brigade za operativno nastavne poslove.

Opširnije...


"Evo brke koji voli mrke, kave piti, a ne šećeriti.." - jedan je ovo od mnogih bećaraca koje zna i rado u društvu pjeva Predrag Livak. A znate li tko je napisao ove stihove: "Gdje god da me sretneš, gdje god da me vidiš, ruku u džep metni, nemoj da se stidiš.."? Naravno, Predrag Livak. A tko je jedan od najvećih fanova Roling Stonesa u okolici? Isto – Predrag Livak. I svirao je on gitaru, i glumio i radio kao DJ...ukratko, čovjek kojeg većina ljudi zna kao političara i planinara, u sebi ima i 'umjetničku žicu'!

Opširnije...

Dožupana Ferdinanada Trohu građani mogu vidjeti na manifestacijama na kojima se biraju najbolje slavonske delicije i to kao člana ocjenjivačkog suda no, rijetki znaju kako je on i osobno njihov vrstan proizvođač. A da je tako potvrđuje i zlatno odličje koje je za svoju 'kulenovu seku' dobio na Međunarodnom sajmu "S klobasicom u Europu" koji je u ožujku održan u Istri, u Svetom Petru u Šumi.

Opširnije...

Prije točno 27 godina, 24. i 25.veljače 1990.godine, u Zagrebu je održan Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Među izaslanicima iz cijele Hrvatske prisustvovala su mu i sedmorica članova Općinskog odbora, tada još Slavonske Požege: predsjednik Antun Božić te Marko Mandić, Vladimir Englman, Hrvoje Sontaki, Nikice Oberan, Đuro Ružičić i Josip Lojber .

Opširnije...

Vrijeme

Pozega Croatia Djelomično oblačno (noć), 9 °C
Trenutno stanje
83%     11.3 km/h     33.661 bar
Prognoza
SUB Min: 8 °C Max: 20 °C
NED Min: 10 °C Max: 17 °C
PON Min: 10 °C Max: 16 °C
UTO Min: 11 °C Max: 18 °C
SRI Min: 12 °C Max: 20 °C
ČET Min: 11 °C Max: 19 °C
PET Min: 10 °C Max: 18 °C
SUB Min: 8 °C Max: 17 °C
NED Min: 7 °C Max: 17 °C
PON Min: 9 °C Max: 19 °C
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam