11
Pon, Pro
17 Novi članci

Adventski vijenac dio je tradicije koji nas uvodi u božićno raspoloženje, kada se kroz četiri nedjelje pripremamo za Božić. Ove godine, umjesto kupovine vijenca u trgovini, napravite ga sami kod svoje kuće. Evo nekoliko korisnih savjeta kako ga napraviti.

Opširnije...

"Mi smo garda Hrvatska, srca su nam junačka. Nikog se ne bojimo, zemlju svoju volimo..."- početni su ovo stihovi najpoznatije koračnice u novijoj hrvatskoj povijesti i neslužbene 'himne' naših oružanih snaga. Malo tko ne zna, pa i oni mlađi, kako ide melodija ove pjesme jer se izvodi u gotovo svim svečanim prigodama gdje se pojavljuje hrvatska vojska ili na svečanostima vezanim uz obilježavanje događaja iz Domovinskog rata. No, mnogo manje je onih koji znaju da je pjesmu "Mi smo garda hrvatska" prije 26 godina napisao rođeni Pleterničanin, Mladen Kvesić.

Opširnije...

Rođen u Pleternici, nastanjen u Jakšiću s ratnim 'stažom' u Vukovaru i srpskom logoru – to je ukratko Vladimir Košavić. Za prijatelje 'Vlada Vukovarac', jedan od junaka grada po kojemu je dobio nadimak i kojega je u jesen 1991.godine pokušavao obraniti od prekodunavskog agresora.

-A joj, dala bi se o tome knjiga napisati – kaže Vlado uz pomalo 'kisel' smješak odmahujući rukom, očito se sjećajući teških 91. i 92.godine.

Opširnije...


"Evo brke koji voli mrke, kave piti, a ne šećeriti.." - jedan je ovo od mnogih bećaraca koje zna i rado u društvu pjeva Predrag Livak. A znate li tko je napisao ove stihove: "Gdje god da me sretneš, gdje god da me vidiš, ruku u džep metni, nemoj da se stidiš.."? Naravno, Predrag Livak. A tko je jedan od najvećih fanova Roling Stonesa u okolici? Isto – Predrag Livak. I svirao je on gitaru, i glumio i radio kao DJ...ukratko, čovjek kojeg većina ljudi zna kao političara i planinara, u sebi ima i 'umjetničku žicu'!

Opširnije...

Sjetit će se mnogi kako je, za vrijeme snimanja emisije "Lijepom našom" u Pleternici, gradonačelnica Antonija Jozić zaigrala na pozornici kolo s Kulturno-umjetničkim društvom "Orljava", znaju mnogi i da redovito ide na Graničarska sijela i slične skupove gdje se rado hvata u kolo a pamti se i kako u svojim govorima, osobito na LIDAS-u, uvijek ističe važnost čuvanja običaja i tradicije. Rijetki će se, međutim, sjetiti kako je Antonija, tada još Kovačević, pjevala i plesala u KUD-u "Orljava". Ima tome 30 godina.

Opširnije...

Prije točno 27 godina, 24. i 25.veljače 1990.godine, u Zagrebu je održan Prvi opći sabor Hrvatske demokratske zajednice. Među izaslanicima iz cijele Hrvatske prisustvovala su mu i sedmorica članova Općinskog odbora, tada još Slavonske Požege: predsjednik Antun Božić te Marko Mandić, Vladimir Englman, Hrvoje Sontaki, Nikice Oberan, Đuro Ružičić i Josip Lojber .

Opširnije...

 

Postoji li itko tko nije čuo za akcije Bljesak, Oluja, Maslenica...? No, mnogo je 'malih' akcija u Domovinskom ratu koje su itekako bile važne a o kojima i nakon 20-ak godina malo znaju i stanovnici područja na kojima su se odvijale. Jedna od takvih je i humanitarna operacija transporta ranjenika s pleterničkog 'aerodroma'!

Opširnije...

Mnoge generacije školaraca, u požeškim osnovnim školama te srednjoj Ekonomskoj, Mariju Samardžija pamte kao nastavnicu geografije a posljednjih pet godina i kao ravnateljicu OŠ Antuna Kanižlića. Jedno vrijeme izbivala je iz Požege a široj javnosti je manje poznato da je četiri godine živjela u Londonu.

Opširnije...

Na današnji dan prije 25 godina na Gavrinici u Pakracu obavljena je razmjena zatočenika logora Bučje koji su, nakon što je Hrvatska vojska u oslobodilačkim akcijama tijekom prosinca krenula prema tom četničkom uporištu, bili prebačeni u Staru Gradišku. Svake godine u znak sjećanja na taj datum, kao i sve koji su stradali u logoru, uz spomen obilježje u Bučju održava se prigodna komemoracija.

 

Opširnije...

Na današnji dan, 23.svibnja, 1992.godine u požeškoj vojarni je održana prva prisega mladih vojnika koji su došli služiti redovni vojni rok u Hrvatsku vojsku. Obučavali su se, kako se to tada zvalo, u Centru za obuku vojnika, osnovanom nešto ranije, u travnju. Vodili su ga i obučavali mlade vojnike uglavnom pripadnici 123.brigade koja je, nakon završetka ratnih operacija na našem području, doživjela transformaciju.

Opširnije...

Kada se danas kaže Marina Mihelčić, večini građana koji su čuli za nju, pred očima će se pojaviti mlade razigrane plesačice, mažoretkinje...i mnoštvo raznih priznanja koje je sa 'svojim djevojkama' osvojila u Hrvatskoj i svijetu. No, Marina, uz ples, ima još jednu veliku ljubav – životinje. I te su se 'ljubavi' kroz njen život neprestano ispreplitale.

Opširnije...

"Drugo poluvrijeme naši dečki odlično otvaraju i već u 49. minuti, dolaze do vodstva pogotkom igrača utakmice Josipa Budimira. Naš gradonačelnik nakon solo prodora , te odličnog udarca s dvadesetak metara, pogađa donji desni kut nemoćnog gostujućeg vratara i donosi veliko slavlje domaćinu" – ovako je ukratko na klupskoj stranici NK Kutjeva opisana njihova velika pobjeda nad favoriziranim liderom 1.Županijske nogometne lige NK Požega prošle nedjelje. I da, za manje upućene kažimo – nije u pitanju 'tipfeler', kutjevački gradonačelnik doista je nogometaš. Ovih dana ispričao nam je još poneki, široj javnosti manje znani, podatak o svom druženju s popularnom 'bubamarom'.

Opširnije...

Zima je u punom jeku. Zbog vremenskih čimbenika čak i najzdravija koža zimi traži dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja. Ljetna njega kože više nije dovoljna u zimi. Iskoristite ove jednostavne recepte i savjete na kraju članka da biste i u zimskim uvjetima imali savršenu baršunastu kožu.

Opširnije...

Vrijeme

Pozega Croatia Cloudy, 8 °C
Trenutno stanje
69%     6.4 km/h     33.153 bar
Prognoza
PON Min: 0 °C Max: 12 °C
UTO Min: 6 °C Max: 14 °C
SRI Min: 2 °C Max: 9 °C
ČET Min: 1 °C Max: 10 °C
PET Min: 5 °C Max: 12 °C
SUB Min: 2 °C Max: 8 °C
NED Min: -1 °C Max: 3 °C
PON Min: -1 °C Max: 3 °C
UTO Min: -2 °C Max: 1 °C
SRI Min: -3 °C Max: 2 °C
Desna kolumna Banner - Puma
Desna kolumna Banner - nitko ne smije biti sam

lutrija